Een astma-aanval is een vervelende ervaring. U wordt kortademig, heeft moeite met ademen en krijgt het benauwd. Soms kunt u zelfs bang zijn dat u stikt. Zo’n astma-aanval wilt u het liefst voorkomen. Dat kan door de prikkels te vermijden die de aanval opwekken. Welke rol speelt een luchtreiniger daarin? Helpt een luchtreiniger of niet?

luchtreiniger astma, astma aanval voorkomen 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: daar kun je eigenlijk nooit volmondig ‘ja’ op antwoorden. Veel astmapatiënten hebben goede ervaringen met een luchtreiniger. Maar of het voor u werkt is afhankelijk van een aantal zaken.

> Een luchtreiniger testen? Dit zijn de mogelijkheden.

 

Allereerst heeft een luchtreiniger altijd tijd nodig om deeltjes uit de lucht te verwijderen en de lucht schoon te houden. Het is belangrijk dat een luchtreiniger in staat is alle deeltjes uit de lucht te verwijderen, ongeacht de soort en grootte en dat de luchtreiniger continu aan kan blijven staan. Is dat het geval, dan spelen daarnaast de mate van gevoeligheid en uw soort astma een rol: allergisch, niet-allergisch, inspanningsastma en ernstige astma. Kortom: bij de een helpt een luchtreiniger, bij een ander niet. Maar er is maar één manier om te ontdekken of een luchtreiniger voor u werkt: door er een te testen. 

“Ik heb nu een paar dagen een gehuurde LightAir in huis staan. Ik heb al jaren astma en haal slechts oppervlakkig adem. Sinds het apparaat hier staat (overdag beneden, 's nachts boven) voel ik met de dag mijn longen verder opengaan. Zoveel lucht heb ik in geen jaren gehad. Ik had redelijke verwachtingen van dit apparaat, maar dat het zo snel en zo veel effect zou hebben, is een complete verrassing!”
Astrid

Wat een luchtreiniger doet tegen een astma-aanval

Astma-aanvallen worden veroorzaakt door stoffen waar u op reageert. Deze stoffen noemen we ‘prikkels’. Bekende prikkels zijn bijvoorbeeld huisstofmijt, huisdieren, tabaksrook en geuren zoals parfum en schoonmaakmiddelen. Een goede luchtreiniger helpt om prikkels weg te nemen. Hoe kiest u nu de juiste luchtreiniger? Dat is er een die de prikkels wegneemt waar u gevoelig voor bent.

In Nederland zijn tientallen luchtreinigers te koop van verschillende merken. Variërend in prijs van een paar tientjes tot een paar honderd euro. Een goede luchtreiniger kent weliswaar een hoge aanschafwaarde, maar bespaart op energiekosten en het vervangen van filters. Hoe weet u nu welke luchtreiniger u moet kiezen? Heeft u last van de kleinste deeltjes - zogenaamd ultrafijnstof, dat dieper doordringt in de longen en vaak meer problemen veroorzaakt - dan is het belangrijk een luchtreiniger te hebben die in staat is die allerkleinste deeltjes weg te nemen.

"Onze dochter Britt (14 jaar) heeft al vanaf haar geboorte astma, waar we dure medicijnen voor moesten gebruiken. U leest het goed: voor moesten gebruiken, want sinds wij een ion-flow op haar kamer hebben hangen en in de woonkamer hebben staan heeft Britt geen medicijnen meer nodig (dit scheelt per jaar zeker € 600.). Er zijn periodes in het jaar dat Britt extra veel last heeft buiten van benauwd worden, zodra zij dan nu thuis is trekt zij zich een half uurtje terug op haar kamer en is de benauwdheid over. We hadden dit apparaat veel eerder moeten hebben dat had ons heel veel ziekenhuisbezoeken gescheeld. Britt is door de ion-flows volledig van haar inhalators af, moet ze alleen nog meenemen als we op vakantie gaan (hadden ze maar een handig camping modelletje). Britt en wij zijn heel gelukkig met de ion flows en halen opgelucht schone adem."
Karin

Een luchtreiniger testen: de mogelijkheden

Niet iedereen koopt direct een luchtreiniger, vaak omdat de zorgkosten al hoog genoeg zijn. Gelukkig is er ook een alternatief voor kopen: u kunt een luchtreiniger huren.
Veel astmapatiënten merken na slechts één dag al verschil. Ze hebben het minder benauwd, hoesten minder en halen vrijer adem. Astma- en COPD-patiënten die de LightAir luchtreiniger gebruiken melden zelfs dat ze hun puffers minder of zelfs niet meer hoeven te gebruiken. De mogelijkheden voor een luchtreiniger bij u thuis op een rij:

Luchtreiniger kopen
De LightAir luchtreiniger kopen vanaf € 159,-

Luchtreiniger huren
De LightAir luchtreiniger 1 maand testen vanaf € 49,50

---

Gun uzelf een beter leefklimaat, meld u gratis aan
Ontvang als eerste onze laatste artikelen met tips voor een beter leefklimaat. Meld u hieronder gratis aan voor onze nieuwsbrief.