} Geurmarketing: onbewust onderbelicht? – Habitat Solutions
Vragen of advies op maat? Bel ons op 0180 642 070 GRATIS verzending v.a. € 200 Klantbeoordeling: 9/10
Geurmarketing: onbewust onderbelicht?

Geurmarketing: onbewust onderbelicht?

We houden van de geur van versgebakken brood bij de bakker. Van de zoete geur uit zeepwinkeltjes als Lush. Het parfum van Scotch&Soda verleidt ons al in de winkelstraat en trekt ons over de drempel. 

 

Geur is de stille kracht achter ons gedrag. We blijven langer, daar waar het lekker ruikt. We onthouden de geur en koppelen die aan fijne herinneringen. Wist u dat geur maar liefst 75% van onze emoties bepaalt?Niet voor niets passen veel winkels,  sportcentra, zorginstellingen en andere bedrijven geur toe voor klanten en gasten. Geurmarketing heeft vele voordelen. Het doet wonderen voor onder meer klanttevredenheid, bezoekduur en herkenning. En de kosten vallen mee. Al voor iets meer dan een euro per dag zet u geurmarketing continu in. 

 

Waarom zijn er dan toch nog bedrijven die geurmarketing niet toepassen? Speelt geur zo’n rol in ons onderbewustzijn, dat ook de beslissing om er iets mee te doen niet op de voorgrond treedt? Waarom vliegen de geurstokjes van Rituals over de toonbank, maar vergeten we geursystemen zakelijk in te zetten?

Geur is vaak een sluitpost

Geur komt vaak als laatste onder de aandacht bij het inrichten van een ruimte. Geur wordt gezien als een extraatje, een luxe. Veel ondernemers geven veel geld uit aan inrichting en zien een geursysteem als ‘leuk voor erbij’. Vreemd, als we ons bedenken dat geur 75% van de emoties van klanten of gasten bepaalt. Geur heeft een grotere invloed op de algehele sfeer dan inrichting, kleur op de muur of muziek. Toch gaat naar die elementen het overgrote deel van het budget.

Kleine investering, groot effect

Geur heeft voor een fractie van de kosten veel meer impact. Waar andere elementen van uw inrichting zich richten op de zintuigen horen en zien, heeft reuk een directe connectie met emotie en welzijn en is daarmee veel leidender voor gedrag. Wat kost geurmarketing nu? Het consistent toepassen van geur in een ruimte is al mogelijk voor net iets meer dan één euro per dag. De effecten? Die zijn positief, alsook lastig te meten.

Geurmarketing en de zin en onzin van cijfers

Geurmarketing is altijd een interessant onderwerp van onderzoek geweest. Verschillende onderzoeken bevestigen een positieve invloed op onder andere klanttevredenheid, klantenbinding en omzet. Maar de cijfers verschillen. Logisch eigenlijk, want er spelen zoveel factoren een rol dat conclusies lastig te trekken zijn op de effecten van geur alleen. Als personeel bijvoorbeeld onbeleefd is, zal een geursysteem niet zorgen voor klanttevredenheid. Bovendien zijn onderzoeken nooit direct te vertalen naar uw specifieke situatie. Dus wat zeggen cijfers? Niet zo veel. U kunt zich afvragen of u überhaupt cijfers nodig heeft om uzelf te overtuigen. Als u uw verwachtingen afzet tegen de geringe prijs van een geursysteem, wint geur altijd.  

Geurmarketing? Volg uw neus!

Is geur onbewust onderbelicht? Misschien wel. Vergelijk geurmarketing eens met uw inrichting. Van uw inrichting verwacht u niet dat die een omzetstijging genereert. Wel dat die een bepaalde uitstraling heeft. Voor geur is dat niet anders. U wilt een bepaalde ambiance creëren en daar heeft geur een belangrijk aandeel in. De beslissing om aan geurmarketing te doen blijkt nog te vaak een rationele. Terwijl het rendement op de kleine investering zoveel groter is dan ons verstand kan bevatten. Volg uw neus! 

---
Welke geurmarketing voor uw branche?

Van het creëren van een aangename ambiance tot het promoten van producten, geurmarketing kent talloze toepassingen. De naam geurmarketing is daarmee nogal misleidend, omdat het lang niet altijd commercieel ingezet wordt. In de zorg gaat het met name om ontgeuren. In musea gaat het om beleving en het triggeren van herinneringen. Altijd gaat het echter om het beïnvloeden van de gemoedstoestand. 

Hoe passen verschillende branches geurmarketing toe? Bekijk de voorbeelden:

Geurmarketing in de foodretail Geurmarketing in de non-foodretail Geurmarketing in de autobranche Geurmarketing in de zorg (ontgeuren)
Geurmarketing in sportscholen Geurmarketing in musea Geurmarketing in de zakelijke dienstverlening en kantoren Geurmarketing in het onderwijs
Geurmarketing in hotelsl Geurmarketing in restaurants Geurmarketing in uitgaansgelegenheden  
Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Jouw winkelwagen is leeg
Shop nu