} Installatie, gebruik en onderhoud van uw Lightair IonFlow luchtreinige – Habitat Solutions
Vragen of advies op maat? Bel ons op 0180 642 070 Uw order tot 100 euro gratis verzekerd via Trusted Shops Klantbeoordeling: 4,5/5

Installatie, gebruik en onderhoud van uw Lightair IonFlow luchtreiniger

De Lightair IonFlow luchtreiniger is zeer gebruiksvriendelijk en makkelijk in het onderhoud. Installatie is heel eenvoudig.

Voor een optimale werking, raden wij u aan om uw Lightair ionflow luchtreiniger de hele dag aan te laten staan. De Lightair Ionflow luchtreinigers verbruiken slechts maximaal 7 Watt energie. Zelfs als u de luchtreiniger de hele dag aan laat staan, betaalt u slechts zo’n 12 euro per jaar bij continu gebruik. Het is uitermate belangrijk om uw ruimte goed te ventileren, ook als een Lightair luchtreiniger heeft staan.


Installatie LightAir ionflow luchtreiniger

De installatie van de Lightair ionFlow luchtreiniger is zeer eenvoudig. De luchtreiniger bestaat uit verschillende onderdelen en zet u makkelijk in elkaar, zoals ook gedemonstreerd wordt in de video hiernaast. Bij de luchtreiniger vindt u in de verpakking tevens een uitgebreide gebruikshandleiding en een DVD met meer uitleg en achtergrondinformatie over uw Lightair luchtreiniger.

Natuurlijk kunt u ons ook altijd bellen of mailen als u vragen heeft over de installatie van uw Lightair luchtreiniger. Wij helpen u graag.


Plaatsen van de Lightair luchtreiniger

Installatie Lightair ionflow luchtreiniger

Let er bij het plaatsen van de Lightair IonFlow luchtreiniger op dat deze rondom minimaal een meter vrij staat van wanden en meubels. De hangende Solution luchtreiniger dient u minimaal 0,5 meter van het plafond te plaatsen.

De Lightair luchtreiniger maakt gebruik van een statische collector die de vuildeeltjes uit de lucht aantrekt. Als de luchtreiniger te dicht op wanden of meubels staat dan kan hierop (lichte) vuilaanslag ontstaan. Eventuele aanslag is met een doekje en wat schoonmaakmiddel overigens makkelijk te verwijderen mits het een glad afwasbaar oppervlak betreft.

Ook adviseren wij om de luchtreinigers minimaal een meter vrij van metalen objecten te plaatsen omdat deze mogelijk statisch worden en dan werken als een collector die het vuil aantrekt. De kleine statische lading die metalen objecten kan krijgen is overigens verder onschadelijk.

Voor de werking maakt het niet uit als de luchtreiniger dichter op andere oppervlakken staat. De tip om het apparaat vrij te zetten is enkel bedoeld om aanslag te voorkomen. 

Zorg voor voldoende ventilatie
Voor de goede werking van de luchtreiniger is het belangrijk om te zorgen voor een goede ventilatie van de ruimte waarin u de Lightair luchtreiniger gebruikt. Zeker als u in huis rookt.


Gebruik van de Lightair luchtreiniger

Wij adviseren om de Lightair luchtreiniger 24/7 aan te zetten. Zo wordt uw lucht continu gereinigd en heeft u optimaal profijt van de werking van de luchtreiniger. De Lightair IonFlow luchtreinigers verbruiken slechts maximaal 7 Watt energie. Zelfs als u de luchtreiniger de hele dag aan laat staan, betaalt u slechts zo’n 12 euro per jaar aan energie bij continu gebruik. Het is uitermate belangrijk om daarnaast uw ruimte goed te ventileren.

De luchtreiniger inschakelen
De schakelaar van de Lightair luchtreiniger heeft drie standen:

 • klik x 1: Luchtreiniger AAN, verlichting in de voet UIT
 • klik x 2: Luchtreiniger AAN, verlichting in de voet AAN
 • klik x 3: Luchtreiniger UIT, verlichting in de voet UIT

Als de luchtreiniger ingeschakeld is, brandt er een controlelampje naast de coronanaalden van de ionisator. Als u dit licht storend vindt, kunt u deze afplakken. De verlichting in de voet is puur decoratief en heeft verder geen invloed op de werking. De hangende Lightair Solution luchtreiniger heeft geen voet en heeft slechts twee standen AAN en UIT.

Wel of niet de beschermkap plaatsen?

Dat is helemaal aan u. De collector van de Lightair luchtreiniger is statisch geladen. Om te voorkomen dat bijvoorbeeld kinderen of huisdieren een schok krijgen als ze de collector per ongeluk aanraken, kunt u de beschermkap om de collector plaatsen. Uit veiligheidsoogpunt is gebruik van de beschermkap niet noodzakelijk. De schok die u voelt, ligt ruim onder de norm en is niet gevaarlijk. De beschermkap heeft GEEN invloed op de werking van het apparaat.

In de video demonstreren wij hoe de beschermkap van de Lightair luchtreiniger in elkaar gezet en geplaatst wordt.


Schoonmaken en Onderhoud van uw LightAir luchtreiniger

De Lightair IonFlow ionisatie luchtreiniger heeft geen onderhoudskosten. Onze Lightair luchtreinigers maken namelijk geen gebruik van dure filters. U bespaart daardoor al snel zo’n 150 tot 300 euro per jaar ten opzichte van andere luchtreinigers. Het onderhoud aan uw Lightair luchtreiniger bestaat uit het afwassen van ed collector en het periodiek reinigen van de coronanaalden. Desgewenst kunt u de voet en ionisator met een licht vochtige doek afnemen. Dat is alles. Makkelijker kan bijna niet.

lightair luchtreiniger schoonmaken, onderhoud lightair ionflow

Collector van de Lightair luchtreiniger eens per 1-2 weken afspoelen
Na één tot twee weken ziet u meestal een zwarte of bruine aanslag op de collector van de luchtreiniger, afhankelijk van de mate van vervuiling in de ruimte. U kunt dan de collector eenvoudig en snel in een warm sopje schoonmaken. De collector van de Lightair IonFlow luchtreiniger is gemaakt van aluminium, dus wij raden u aan om een mild schoonmaakmiddel te gebruiken. Onze ervaring leert dat een sopje met wat afwasmiddel vaak afdoende is. Droog de collector goed af voordat u deze terugplaatst.

Als u in huis rookt, is de aanslag soms iets moeilijker te verwijderen. Van klanten hebben wij al tips gekregen dat ossegalzeep of shout dan uitkomst kan bieden. In ieder geval kan het dan helpen als u de collector van de luchtreiniger inspuit met een ontvetter en het even in laat trekken. Wij verkopen ook een schoonmaakmiddel dat speciaal ontwikkeld is voor het schoonmaken van de collector van de LightAir ionflow luchtreiniger: de HABIT Multi Purpose Cleaner. Deze cleaner biedt een diepe porie reiniging zodat uw collector er weer als nieuw uit ziet. De collector van de luchtreiniger kan NIET in de vaatwasmachine.

Ook als de collector vuil en verzadigd is, doet de luchtreiniger nog steeds zijn werk. Dit in tegenstelling tot een filter luchtreiniger waarbij het filter op den duur verzadigd raakt en de werking afneemt.

lightair luchtreiniger schoonmaken, onderhoud lightair ionflow, coronanaalden

Corona naalden Lightair IonFlow luchtreiniger reinigen
Na verloop van tijd kan er op de coronanaalden een lichte kalkaanslag ontstaan. Wij adviseren dan ook om eens per kwartaal de corona naalden aan de bovenkant van de ionisator (of onderaan in het geval van het hangende Solution model) voorzichtig schoon te maken met een borsteltje. Gebruik hiervoor het bijgeleverde borsteltje of een zachte tandenborstel.

Waarschuwingen bij gebruik Lightair IonFlow luchtreiniger

 • De collector van de LightAir ionflow luchtreiniger is NIET vaatwasmachinebestendig.
 • Gebruik geen schoonmaakmiddelen op basis van ammoniak of alcohol, omdat deze te agressief zijn voor de luchtreiniger. Schaf bij hardnekkige vervuiling de Habit Multi Purpose Cleaner aan voor de diepe porie reiniging van de collector.
 • Schakel de luchtreiniger uit voordat u deze schoon maakt.


Uitgebreide aanwijzingen voor het gebruik van de LightAir ionflow luchtreiniger vindt u ook in de gebruiksaanwijzing.


Testen of uw Lightair IonFlow luchtreiniger goed werkt

Als u uw Lightair IonFlow luchtreiniger geïnstalleerd heeft, zult u in de meeste gevallen dezelfde dag of anders binnen enkele dagen het effect merken. Er zijn enkele controles die u zelf uit kunt voeren om te testen of de luchtreiniger goed functioneert.

Test luchtreiniger 1: Brandt het indicatielampje op de ionisator?
Als de luchtreiniger ingeschakeld is, moet er in de ionisator naast de coronanaalden een klein, blauw lampje branden (zie afbeelding hiernaast). Als het lampje niet brandt en de collector ook niet statisch is (test 2) dan is er iets mis met uw luchtreiniger en kunt u deze het best naar ons retourneren voor reparatie.

Test luchtreiniger 2: Is de collector van uw LightAir luchtreiniger statisch?
Dit is eigenlijk de beste indicatie of uw luchtreiniger correct werkt. Als u de Lightair IonFlow luchtreiniger inschakelt, moet u een schokje voelen als de collector van de luchtreiniger aanraakt. Als dit niet het geval is, dan merkt u dit direct omdat de collector dan geen vuil meer aantrekt.

Als de collector van uw luchtreiniger niet statisch is, controleer dan eerst of de collector goed in het ijzeren pinnetje zit die de collector op zijn plek houdt, of de stekker goed in het stopcontact zit en of beide stroomdraden goed aangesloten zijn in de schakelaar. Is dit allemaal goed aangesloten, maar is de collector nog steeds niet statisch? Neem dan contact met ons op om de Lightair luchtreiniger naar ons te retourneren zodat wij deze voor u na kunnen kijken.

Test luchtreiniger 3: Voelt u een lichte luchtstroom bij de coronanaalden?
De coronanaalden zitten bij de staande luchtreiniger modellen bovenaan de ionisator en bij de hangende luchtreiniger onderaan de ionisator. U hoort bij de naalden een licht briesje te voelen. Met één hand aan de collector wordt dit effect versterkt en ontstaat een zogenaamde ionenstorm. Let op: dit is slechts een zacht briesje, een frisse luchtstroom. Als u bijvoorbeeld een papiertje boven de naalden houdt, zal deze niet bewegen. Daarvoor is de luchtstroom niet sterk genoeg. U voelt het het beste als u uw hand een beetje vochtig maakt of uw neus vlak boven de coronanaalden houdt.

Mocht uw Lightair IonFlow luchtreiniger bij één van deze tests niet goed blijken te werken of twijfelt u, neemt u dan contact met ons op.

  Sluit

  Popup

  Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

  Age verification

  By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

  Zoek

  Jouw winkelwagen is leeg
  Shop nu