Vragen of advies op maat? Bel ons op 0180 642 070 Uw order tot 100 euro gratis verzekerd via Trusted Shops Klantbeoordeling: 4,5/5
fijnstof verwijderen

Is deze sluipmoordenaar bij u in de omgeving ook actief?

Mensen die in de buurt van Schiphol wonen, wisten het waarschijnlijk al langer. De lucht die zij inademen is verre van schoon. Dat blijkt nu ook uit een nog vertrouwelijke studie van het RIVM die deze week gepubliceerd wordt en al in handen is van de Telegraaf. Het probleem met fijnstof is dat u het niet ziet. U merkt het pas als het eigenlijk al te laat is. Hoe ontmaskert u deze sluipmoordenaar in uw buurt?

Omwonenden van Schiphol die voor langere tijd blootgesteld worden aan ultrafijnstof afkomstig van vliegverkeer, hebben een grotere kans op COPD en hart- en vaatziekten dan elders in Nederland. Ook vroeggeboorten en andere ziektes als Parkinson en Alzheimer zijn al in verband gebracht met blootstelling aan ultra fijnstof. Maar hoe herkent u ultra fijnstof en hoe kunt u de blootstelling aan fijnstof verlagen?

Volg de aanwijzingen

Misschien denkt u dat de hoeveelheid fijnstof bij u in de buurt wel meevalt. Herkent u dit?

  • Zwarte aanslag op uw raamkozijnen, tuinmeubels of zwarte vlekken op uw wasgoed als u het buiten hangt?
  • Zwarte spikkels op uw tv-meubel of tafel? Of zwarte vegen op uw muur?
  • Vage gezondheidsklachten als continu een verstopte neus, kortademigheid, piepende ademhaling, vaak hoofdpijn?

Dit zijn aanwijzingen dat u mogelijk blootgesteld wordt aan te veel (ultra) fijnstof. Wellicht denkt u binnen veilig te zijn voor fijnstof, maar diezelfde fijnstof zweeft ook door uw woning. Sowieso omdat zo’n 60% van de lucht in uw woning van buiten komt volgens onderzoek van TNO. Maar ook binnen zijn bronnen van (ultra) fijnstof zoals koken, houtkachel en kaarsen.

Vergaar bewijs

Fijnstof meten, luchtkwaliteit meten, fijnstofmeter

Er zijn diverse gratis apps, waaronder de LifeAir app van Kaiterra, waarmee u kunt zien hoe hoog de fijnstofwaardes buiten in uw omgeving zijn. U kunt dit goed gebruiken om te weten wanneer u kunt ventileren en wanneer het veilig is om naar buiten te gaan. Het zegt echter nog niks over de hoeveelheid fijnstof in uw huis. Met een goede fijnstofmeter kunt u hard bewijs verzamelen. Gebruik een goede fijnstofmeter die betrouwbare metingen doet. En let erop dat de meter in ieder geval deeltjes tot 2,5 micron kan meten, zoals de Kaiterra luchtkwaliteitsmeters. Zo ziet u meteen wanneer fijnstof piekt en of u daar uw eigen gedrag op aan kunt passen.

Ontmasker en verjaag de vijand

Er is nog een andere manier om fijnstof aan te tonen in uw huis. Met een LightAir IonFlow luchtreiniger kunnen we de onzichtbare fijnstof in huis zichtbaar maken en direct verwijderen. De luchtreiniger trekt vuildeeltjes aan als een grote magneet. Vuil over vuil slaat neer, resulterend in een grijs tot zwart aanslag. Dit vormt een duidelijk bewijs van de hoeveelheid fijnstof die u anders dagelijks inademt. Als de lucht in uw huis sterk vervuild is, ziet u al na een paar dagen tot twee weken de vuilmagneet zwart worden. Dit ademt u anders in. Enorm confronterend om te zien. En een heel fijn idee dat dit vuil nu neerslaat op de luchtreiniger en niet in uw longen!

 


Bescherm uzelf en uw dierbaren

fijnstof luchtreiniger, fijnstof verwijderen, fijnstof minigids

Gelukkig zijn er genoeg dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat u minder fijnstof inademt en zo gezondheidsrisico’s verkleint. We hebben alle tips overzichtelijk voor u gebundeld in één minigids, die u gratis kunt downloaden:


Ontvang gratis onze minigids met 10 tips in uw mailbox

  • Voorkom of verminder klachten door (ultra)fijnstof
  • Minigids met 6 tips voor binnenshuis en 4 voor buiten
  • Gratis als PDF in uw mailbox
  • Ontvang ook onze e-mailnieuwsbrief (elk moment opzegbaar)

Ja ik ontvang gratis de minigids met 10 tips tegen fijnstofklachten

Voornaam *
E-mail *

 

- Achtergrondinformatie -

Wat is fijnstof? 

Fijnstof zit in de lucht die we inademen. Fijnstof is een verzamelnaam voor alle deeltjes in de lucht kleiner dan 0,01 millimeter. De deeltjes zijn met het blote oog niet te zien. Fijnstof wordt vaak aangeduid met PM. Dit is een afkorting voor de Engelse term ‘Particulate Matter’.

  • PM10: deeltjes met een diameter kleiner dan 0,01 millimeter (=10 micrometer);
  • PM2.5: deeltjes met een diameter kleiner dan 0,0025 millimeter (=2,5 micrometer);
  • PM0.1: deeltjes kleiner dan 0,0001 millimeter (=0,1 micrometer) = ultra fijnstof.

Sinds 2010 ligt de Europese norm voor de fijnere fractie van fijnstof (PM2.5) op 25 microgram per kubieke meter gemiddeld per jaar. De norm wordt lokaal nog regelmatig overschreden. De Europese norm voor fijnstof ligt overigens een stuk boven de norm van 10 microgram/m3 van de Wereld Gezondheidsorganisatie. Voor de kleinste (en gevaarlijkste) deeltjes zijn zelfs geen normen.

Met onze luchtkwaliteitmeters meten wij in de Randstad gemiddeld ruim 15.000 ultra fijnstof deeltjes (0,02 tot 1 micron) per kubieke cm en vaak zelfs nog hoger. Dat betekent dat we op deze locaties meer dan 120 miljard fijnstof deeltjes per dag inademen. Elke dag weer! Een enorme belasting voor ons lichaam.

Uit een studie aan de TU in Eindhoven blijkt dat (ultra) fijn stof deeltjes zelfs door de poriën van muren binnendringen en dat ventilatiesystemen met filters slechts beperkt helpen om fijnstof buiten te houden.

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Uw winkelwagen is leeg
Shop nu