} Recht op schoon drinkwater, vrij van PFAS – Habitat Solutions
Vragen of advies op maat? Bel ons op 0180 642 070 GRATIS verzending v.a. € 200 Klantbeoordeling: 9/10
PFAS waterfilter

Recht op schoon drinkwater, vrij van PFAS

Maakt u zich na het lezen van het nieuws over illegale lozingen ook zorgen over PFAS in uw drinkwater? Recente rapporten laten zien dat PFAS wijdverspreid is in ons milieu. PFAS is niet afbreekbaar en blijft in het lichaam achter. Wat moeten wij doen? Simpel! Zorgen dat het niet in ons lichaam komt! Maar is dit wel zo simpel?

Wat is PFAS?

Laten wij bij het begin beginnen. Wat is PFAS nu precies? Dit is wat de overheid schrijft: 

"PFAS staat voor Poly- en perfluoralkylstoffen. Deze stofgroep bestaat uit ruim 6.000 stoffen. Hiertoe behoren onder meer de stoffen perfluoroctaanzuur (PFOA), perfluoroctaansulfonaat (PFOS) en HFPO-DA (GenX). PFAS zijn stoffen die door mensen zijn gemaakt vanwege hun specifieke eigenschappen, zoals brandwerendheid en vuil- en waterafstotendheid. Zij worden al decennia gebruikt in industriële en andere processen en in vele producten. Ze worden toegepast in allerlei alledaagse toepassingen, zoals verf, blusschuim, pannen, kleding en cosmetica.

Naast deze positieve gebruikseigenschappen hebben PFAS ook negatieve milieu eigenschappen, namelijk dat ze persistent, mobiel en nauwelijks biologisch afbreekbaar zijn. Van sommige PFAS is al aangetoond dat ze toxisch zijn. De stoffen PFOS en PFOA behoren tot de zogenaamde Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) en vanaf juli 2019 ook GenX. Een aantal andere stoffen uit de PFAS groep staan op de lijst van potentiële ZZS (PZZS).

Door het wijdverbreide gebruik en door emissies en incidenten en de stofeigenschappen worden PFAS inmiddels in Nederland, en breder in Europa, niet alleen bij puntbronnen, maar ook als diffuse verontreiniging in bodem, grondwater en oppervlaktewater aangetroffen."

Waar zit PFAS zoal in? Klik hier voor een recent artikel in het Algemeen Dagblad. Overigens wordt je niet blij van dit artikel omdat er nagenoeg geen ontkomen aan is. Via ons drinkwater belasten wij ons lichaam met grote hoeveelheden PFAS. Met de A2O Pure zijn wij nu in staat deze op "natuurlijke" wijze te verwijderen.

Kortom, PFAS is overal een nauwelijks afbreekbaar. 

Wat zijn de risico's van PFAS?

Een recente studie koppelt de blootstelling aan PFAS-chemicaliën aan hogere kans op kanker bij vrouwen zo meld het Algemeen dagblad 18 september 2023. Klik hier voor het artikel in het AD en klik hier voor het artikel uit het Amerikaanse "journal of exposure Science and Environmental Epidemiology" waaraan men refereert. 

Blootstelling aan PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) in ons milieu kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Enkele potentiële risico's zijn:

  1. Verminderde immuunrespons: PFAS kunnen het immuunsysteem verzwakken, waardoor individuen vatbaarder worden voor ziekten.

  2. Hormonale verstoring: PFAS kunnen hormoonverstorende eigenschappen hebben en invloed uitoefenen op het endocriene systeem, wat kan leiden tot hormonale onbalans.

  3. Verminderde vruchtbaarheid: Sommige studies suggereren dat blootstelling aan PFAS de vruchtbaarheid kan verminderen, zowel bij mannen als vrouwen.

  4. Kanker: Er is bezorgdheid dat langdurige blootstelling aan bepaalde PFAS-verbindingen kanker kan veroorzaken, zoals nier- en teelbalkanker.

  5. Effecten op de ontwikkeling: Blootstelling aan PFAS tijdens de zwangerschap kan negatieve effecten hebben op de ontwikkeling van het kind, zoals lager geboortegewicht en neurologische problemen.

  6. Lever- en nierproblemen: PFAS kunnen de lever- en nierfunctie aantasten.

Waar treffen wij PFAS aan?

Hier worden wij heel verdrietig van. Nagenoeg overal! Het Franse Le monde heeft alle Europese PFAS metingen in kaart gebracht. Let op, dit zijn metingen. Te zien is bijvoorbeeld dat er rond Dordrecht waar één van de grootste PFAS vervuilers staat weinig metingen zijn gedaan. Echter stroomaf- en opwaarts, waar wel metingen zijn gedaan, worden schrikbarende hoeveelheden PFAS aangetroffen. Hieronder een beeld van de mate van vervuiling in Nederland. Klik hier voor de link naar het artikel van Le Monde met de mogelijkheid in te zoomen op de vervuiling (althans, daar gemeten) in jouw regio. Onderstaand de metingen in Nederland.

waterfilter kraan, waterfiltersysteem, pfas waterfilter, pfas filter


Wat kunt u doen tegen PFAS? Kies voor een PFAS waterfilter!

Met het unieke Aquaporin A2O Pure waterfiltersysteem kunt u PFAS uit uw kraanwater filteren. Zo drinkt u altijd het schoonste water! Klik hieronder voor meer informatie >>
PFAS waterfilter, PFAS filter, PFAS kraanwater, schoon drinkwater

 

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Jouw winkelwagen is leeg
Shop nu